Vihkiminen

Rakkaus on Jumalan lahja, jota kannattaa juhlia.

Kirkollinen vihkiminen voidaan toimittaa melkeinpä missä vain. Juhla voi olla näin ollen suuri tai vain lähimpien kesken. Vähintään paikalle tarvitaan kaksi todistajaa.

Ennen vihkimistä on avioliittoon aikovien tehtävä avioliiton esteiden tutkimuspyyntö kirkkoherranvirastossa. Avioliiton esteiden tutkinta tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen vihkipäivää.  Esteiden selvittämisen yhteydessä on myös ilmoitettava, aikooko vihkipari säilyttää oman sukunimensä vai haluavatko he yhteisen sukunimen.

Kirkollisen avioliittoon vihkimisen edellytyksenä on, että molemmat kuuluvat ev.lut. kirkkoon, tai että toinen on kirkon jäsen ja toinen kuuluu muuhun kristilliseen uskontokuntaan.

Kirkollinen vihkiminen voidaan toimittaa melkeinpä missä vain. Juhla voi olla näin ollen suuri tai vain lähimpien kesken. Vähintään paikalle tarvitaan kaksi todistajaa.

Ennen vihkimistä on hyvä järjestää hääharjoitus, jonka lisäksi pappi keskustelee hääparin kanssa.

Kirkkoherranviraston yhteistieto:

Puhelin 02-8258085

Ristentie 15
23950 Pyhäranta

Avoinna arkisin ti ja to 9.00 - 12.00

 

 

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Maistraatissa solmitulle avioliitolle voidaan pyytää siunausta evankelis-luterilaisen perinteen mukaisesti. Tilaisuus muistuttaa kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa, koska siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle. Avioliiton siunaaminen